Monday, February 27, 2017

Subhanallah

Mari kita saksikan keindahan ciptaan Allah. Cantik banget...
















Malas???

Mak ummi selalu telefon dan memberi nasihat dan pesanan. Haha...memang banyak pesanan dan kata2 azimat dia tu. Kadang2 tu benda yg sama je dia cakap tapi kita dengar je lah. biasala orang tua kat kampung dia sunyi kan. Antara pesanan mak ialah kena rajinkan diri terutamanya dalam solat. semakin kita tua semakin malas dan berat untuk kita solat. mungkin atas faktor kesihatan jgk kot. ummi dengar je la sebab orang tua ni dia bercakap berdasarkn pengalaman dia so dia lagi tahu. Hurmm betul la mak ummi cakap. semakin kita tua ni badan pun cepatttttt je penat padahal pergi tesco jer. anak2 relax je kita yg tua ni aihhh letih semacam. ummi rasa bukan malas dlm soal solat je tapi malas dlm semua perkara. malas nak beribadat, malas berzikir, malas baca alQuran, malas nak bercakap dengan anak2, malas nak layan anak bermain, malas nak pegi kedai, malas nak pergi kenduri kendara, malas itu, malas ini...malas..malassssss memanjang. Syaitan pun bersorak. memang kita perlukan rehat tapi kadang2 tu kena lawan juga malas tu baru datang rajinnya. Semoga Allah berikan kita kerajinan, kekuatan dan kesihatan untuk kita banyak melakukan kebaikan. "Demi masa sesungguhnya manusia kerugian kecuali mereka yg beriman dan yg beramal soleh serta saling menasihati dgn kebenaran dan kesabaran"- (alAsr: 1-3)

Thursday, February 23, 2017

Reminder

Pray on time

Hero yum

Pening gak kepala ni bila anak masing2 mcm2 perangai. Hat nama Abdul Qayyum ni boleh tahan. kaki nangis. bila kat rumah dia boring, takde kawan mula la kacau2 adik, kacau orang lain, bergaduh dgn abang2. tapi bila hantar ke sekolah dia tak nak pergi pulak. macam2 la. setiap hari macam ni la 24 jam dok mengadap depa. tak keluar pi keja pun padan dok stress layan anak kat rumah ja. hat peliknya, mainan dia tak nak sentuh dah. dah boring ke lagumana ni abdul qayyum. selalunya dia suka main kain selimut dan bantal tapi skrg dh jemu agaknya. ummi mu ni tak faham abdul qayyum...




Tuesday, February 21, 2017

SYUKUR

Pagi ni ank2 kembar bersarapan roti naan. tp diorang mkn mcm xde selera je. Hari ni ank2 ada ujian bulanan di sekolah agama. Dari segi bacaan muqaddam dan iqra' alhamdulillah ada sedikit peningkatan. Ummi target tahun ni anak2 akan habiskan iqra' dan muqaddam insyaAllah. Kena habiskan jg thn ni sbb tahun depan dah mula belajar subjek untuk psra. 



Tadi ummi tengok satu video mengenai gula putih. bahaya betul la gula putih ni. rasa2 pasni xnk beli dah gula putih ni. kita sebenarnya tdk memerlukan gula putih dlm tubuh.  manis ni menyebabkn ketagihan. cuba kita cari alternatif lain untuk hidup lebih sihat.

Tuesday, February 14, 2017

Happy birthday

Happy birthday my princess Nur Maryam. Yeay..Maryam dah 2 tahun..alhamdulillah. moga jd ank yg solehah yer cayang..








Monday, February 13, 2017

Minat sama

Dua beradik yg mempunyai minat yg sama. main plastisin.




Ujian

Allah...Allah..sedihnya melihat insan2 yg ditimpa ujian yg hebat. Yang diuji dengan masalah kesihatan, kehilangan, kemalangan dan sebagainya. Sayu rasa hati. Tiga empat hari kebelakangan ni, Nashrul banyak termenung, asyik blur bila ditanya dan takde selera makan. Risau tengok Nashrul ni. Bila dia tak makan tu, keje2 lain mcm terbantut. Slow. Baca iqra' pun menangis. Hmmm. mcm mn la Nashrul kt skolah. tapi alhamdulillah tulisan jawi dan rumi Nashrul semakin cantik. ok la ada prkembangan yg positif. bila anak kita ada masalah, kita tengok pula anak org lain yg punya masalah lebih besar drpd anak kita. baru kita tahu bersyukur. ujian mereka terima lagi hebat seperti anak tak boleh berjalan, tak boleh bercakap, ada penyakit kronik terpaksa dibedah beberapa kali,  austisme, ADHD, eczema dll. anak2..biarpun mcm mn keadaan mereka, mereka adalah amanah dari Allah yg harus kita pelihara sebaiknya. Andai ujian sebesar kapal, yakinlah rahmat Allah seluas lautan...:-).

weekend di Grand lexis

Ini kali ke 3 kami ke Grand Lexis, Port Dickson. PD waterfront sgt cantik tapi sayangnya tak turun snap gambar. cari2 mkn kt situ jer. kami tido di GL satu malam aje. mcm biasa dlm bilik kt sini ada private pool tp bilik hat ni lg best sbb bila pusing2 dgn buggy blh nmpk laut. kalu bilik kt gigi laut atau atas laut lg best kot. kat luar ada je pool kanak2 yg ada gelongsor tu tp kami stay dlm bilik je. tqvm en.ayah yg menaja penginapan kami 1 malam kt sini. Gambar2 yg sempat di snap :-) :-

  












































Friday, February 10, 2017

Islamic guidance

Adab makan dan minum

Mengaji

Malam tadi Nashrul menangis masa baca muqaddam. Takde suara menangis tapi air mata yang menitik-nitik. Susah katanya. Baca muqaddam tahun ni anak2 kena eja sendiri. kalau tak sampai bila tak pandai nak oiii. sekarang ni Nashrul makin sensitif. mudah menangis. diam bila kena marah. susahnya nk didik anak kan. kita kena kenal anak luar dan dalam tapi tak semudah tu untuk kita sangat kenal mereka. apa yg mereka mahu, apa yg ada dlm kotak fikiran mereka. anak2 ni mahu jln yg mudah aja. tahu nk senang aja. diorang nk happy aje. mak ummi selalu pesan didik anak ni kena kuat, kena tekun, kena sabar, kena bersungguh2. smg Allah terangkn hati anak2 untuk belajar aminnn.

Thursday, February 09, 2017

Our lunch

Alhamdulillah for our lunch today




keracunan makanan.

Allahuakbar...Allah izinkan, kami sekeluarga (kecuali qayyum) kena keracunan makanan akibat makan dominos pizza. Ummi orang yang last skali kena. Semalam tak bangun dan tak leh masuk makanan huhu. PAgi ni perut masih rasa tak best. ALhamdulillah en.ayah dan anak2 dah ok. ummi ckp kat ayah, mcm tu la ummi rasa kalau alahan mengandung. tapi bukan sehari dua tau, 4 bulan lamanya. muntah2 dan xde selera makan. dah tak sanggup lagi nk hadapi semua tu. buka fb tadi ada orang citer dia pegi ke cameron highland. ummi teringat kami pernah gak sekali pegi cameron. menginap di hotel yg tak best sbb tak sempat survey hotel betul2. masa kat cameron tu Qayyum kecik lg. masa tu ummi dah takde selera makan tapi tak tahu yg ummi dah mengandungkan Maryam. ummi rasa macam xde la best sgt cameron tu. mungkin juga sebab angin tak elok masa tu. lain kali kalo nk pegi boleh la plan elok2 insyaAllah.

Tuesday, February 07, 2017

Meroyan

Beberapa hari ni kita digemparkan berita seorang ibu yang mengelar leher baby nya yg berusia 2 bulan. Meroyan is real! ibu tersebut mengalami halusinasi mendengar suara bisikan menyuruh membunuh anaknya. Nauzubillah..smg dijauhkan drpd kita semua selepas ini. Dalam berpantang tu isteri sepatutnya tak boleh buat sebarang kerja rumah. Ibu hanya perlu jaga dirinya dan bayi sahaja. kerja2 rumah si suami la yg perlu buat. kemas rumah, memasak, jaga anak2 yg lain semuanya suami yg kena buat. entah la malas nak cakap banyak. kalo isteri yg lemah tu jugak yg kena buat semua kerja rumah baik ko xyah beranak kan. tak pasal2 kemurungan. ni la kaum lelaki, tahu nak anak je tapi ilmu2 menjadi suami dan bapa tak ambik tahu. sekian bebelan mak jemah.

Garments