Wednesday, October 18, 2017

2 jenis komunikasi

Ada satu hari dalam kete ummi dengar slot Ustaz Muhammad di radio ikim. Ustaz Muhammad cakap dalam keluarga perlu ada 2 jenis komunikasi iaitu komunikasi iman dan komunikasi ilmu di antara anak dengan ibubapa dan di antara suami dengan isteri. kenapa isteri kuat melawan cakap suami sebab tidak ada komunikasi ini. Dengan anak pun macam tu juga. perlu ada komunikasi ilmu dan iman.

Friday, October 13, 2017

Sabarlah banyak2

Semalam nashrul minta pelepasan harinni tak nk pegi sekolah sebab nk tengok citer ejen Ali pukul 5 pm. Ummi jawab dgn hati yg sabar. kat youtube nnt abang boleh ulang tengok banyak2 kali. kalo ikutkan hati yg geram dgn soalan nashrul tu...ummi pekik2 marah nashrul. hai la anakkkk...geramnya rasa. masa ummi kecik2 dulu takdenya berani mintak taknk gi sekolah sbb nk tengok tv. geram tau nashrul..

Pagi ni ummi rasa muak sgt2....ummi letih sgt2 nk marah..letih nk membebel benda yg sama setiap pagi. hari ni dah hari jumaat. dari hari isnin dok membebel setiap pagi benda yg sama sampai la hari ni jumaat ummi dah letih. Lepas mandi pagi Nashrul dan fathul mesti dok main2 dalam bilik. Fathul mengikut nashrul. dorang dok berceloteh sesama sendiri sampai lambat bersiap nk turun sarapan. kalau ummi tak gi sergah dalam bilik bila nk turun pun tak tahu. bila dok sarapan dorang dok berceloteh kat meja makan pulak. kalau ummi tak marah bila nk siap makan pun tak tahu.last2 lambat pegi sekolah. geram je rasa. mulut diorang  memang tak berhenti potpet potpet. adakalanya ummi rasa nk tampal dengan selotape. 

Tuesday, October 10, 2017

Syurga buat isteri

Siapa yg tengok nona ahad lepas? sebenanya kisah Ayu mnjaga suaminya yg sakit ni dh viral dlm fb. ummi penah buka dulu fb dia tp dah xingat detail kisahnya. Asal suami ayu jadi lumpuh dan tak mampu buat apa2 ni kerana kemalangan jalan raya. Ya Allah tabahnya ayu! dia menjaga suaminya yg terlantar penuh dengan kasih sayang biarpun sudah tidak ada punca pendapatan. kesian ummi tengok pada anak2 mereka dua orang.  Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. semoga ayu tabah menerima ujian drpd Allah. Allah Maha Mengetahui..




Monday, October 09, 2017

Hidup bersederhana

Hidup kita ni tak pernah sempurna dan ideal. Semakin kita mengejar kesempurnaan semakin hati kita jauh dari kebahagiaan. Yang bahagia ialah bila hati menerima segala kelebihan dan kekurangan di dlm diri dan di sekeliling kita. Allah menyuruh kita brsyukur untuk mendapat nikmat yg lebih lagi. selain itu ringankn tangan untuk bersedekah biarpun rm1. ataupun beberapa sen sekalipun insyaAllah mudah mudahan berkat rezeki yg kita dpt. gembirakan hati2 orang lain juga insyaAllah akan mengundang rezeki kpd kita jg. what you give you'll get back.

Wednesday, October 04, 2017

Hujan pagi


Pagi ni gelap dan hujan sikit. Anak2 sarapan capati cicah susu dan gula. air teh susu. pagi ni nashrul dan fathul asyik bercerita pasal apa yg berlaku di sekolah petang diorang. ada karnival keusahawanan. diorang tak sabar nk masuk ke rumah puaka. cikgu yg menyamar jadi hantu katanya. diorang blur2 je pasal karnival ni. so ummi tanyala sorang member kenal dlm group bazar muslimah meru sebab anak dia pun satu sekolah dgn ank ummi. terjawab di situ beberapa prsoalan..

lepas hantar twin ke sekolah agama, ummi balik sarapan pulak. teringat pada qayyum. qayyum cakap bila besar nnt dia nk jadi bomba. budak2 lelaki memang suka pada bomba. di mata mereka bomba adalah hebat. memang bomba hebat pun sebab berkhidmat untuk masyarakat. tapi gaji diorang tidaklah semahal gaji doktor, engineer dan lawyer. haha tapi ummi takleh lupa peristiwa maryam dan qayyum terkunci dlm kereta dulu. masa tu ummi tak sihat fikiran tak berapa betul. bila turun kereta selalunya ummi terus automatik kunci kereta. sudahnya qayyum xleh angkat butang kunci tu. kunci kete dan handphone semua dlm kete. call bomba la jawabnya. sekejap je bomba dpt buka kete tanpa pecahkan cermin. tapi yg terkejutnya kejadian tu masuk paper esoknya. adui haru betul la abam bomba pasai apa la gi viral citer haku. huhu.

qayyum mempunyai personaliti yg berbeza daripada abang2nya. dia lebih friendly dan pandai memulakan persahabatan. cuma jangan jumpa dgn budak yg garang dan kasar itu memang nnt akan gaduh dgn qayyum. nakal tu mmg biasalah qayyum tu. dia selalu ajak ummi cari katak kat belakang rumah. tapi ada sekali tu dia ajak ummi cari snake kt belakang rumah. uihh seriau ummi. qayyum ni xtau ke snake tu bahaya. huhu..

anak2 lelaki punya energy yg banyak. kuat bermain dan suka meneroka. di sini ibu perlukan bantuan si ayah untuk bermain dengan anak2 lelaki. ibu2 biasanya sibuk dgn kerja2 rumah dan memasak. lagipun anak2 lelaki lebih sesuai bermain dengan bapa mereka kerana seorang ibu tidak berapa mahir tentang kegemaran anak2 lelaki yg biasanya suka kepada superhero, aktiviti lasak dan kreatif. tapi yg menyedihkan bila ank2 lelaki ini bila remaja mereka tidak rapat dengan ayah mereka lalu keluar bersosial dengan kawan2. keluar merayau waktu malam, hisap rokok dan dadah akhirnya jadi manusia tak guna. na'uzubillah jd pada ank2 kita. hari ni kita didik anak2 supaya mereka ada rasa tanggungjawab. biarlah mereka menangis bila kita marah dan suruh buat kerja sekarang daripada kita yg menangis di kemudian hari.

Monday, October 02, 2017

Pengorbanan seorang wanita


Wanita zahirnya kelihatan lemah berbanding seorang lelaki. Secara biologisnya, Allah menciptakan lelaki lebih kuat berbanding wanita. So isteri, suruh je suami tu tolong isteri buat kerja2 rumah. antara malas dan rajin je. Tapi hati wanita lebih kental bila tiada halangan membatasinya untuk mara lebih jauh. 

Petang semalam ummi ke klinik jumpa doktor. doktor bagi dua jenis ubat. ummi tak berapa sihat. hmm kena makan ubat setelah/akibat consume satu ubat yang lain. orang perempuan banyak makan ubat. nak beranak ikhtiar makan ubat itu ini. dah beranak pinak ikhtiar untuk tak beranak pulak. seorang wanita hingga berkorban nyawa melahirkan zuriat. berkorban masa tenaga untuk menguruskan rumahtangga. sampai satu tahap kita tak pedulikan diri kita. tapi semua itu kita boleh hadapi sebab Allah dah design kita dengan hati yg cukup istimewa. hati yg penuh kasih sayang. 😍😍😍😘😘😘

Thursday, September 28, 2017

Abdul Qayyum yang...??



Bila qayyum tertido..ummi rasa kesian plak pada qayyum. bila dia duduk diam dia akan mudah tertido. tapi bila dia tak tido orang lain termasuk ummi terganggu dengan qayyum. hmmm kdg2 tu tak tahu nk reflect mcm mn. sikap dia yg pengacau tu mmg membuat kn org lain tak selesa dengan dia. bertabah aje lah. semoga qayyum berubah dan menjadi anak yg soleh. hmm..hmm..hmm..

Saturday, September 23, 2017

Kemuliaan alQuran di dada

Pada awal tahun lalu, ada kes pelajar tahfiz yg disangka meninggal didera oleh warden nya, iaitu arwah adik Thaqif, tetapi selepas post mortem dengan betul2...rupa2nya kematian beliau berpunca daripada penyakit kencing tikus. selepas sebulan dikebumikan, kubur arwah  digali semula untuk disiasat, polis menjadi saksi badan arwah tidak mereput. subhanallah. 

Kes yang terbaru, kebakaran pusat tahfiz ittifaqiyah. menurut pengetua pusat tahfiz berkenaan, bomba memberitahu jenazah2 tidak berbau terbakar. begitu juga sewaktu memandikan (hanya ditayammun), petugas yg mandikan jenazah mmberitahu ustaz jenazah tidak berbau seperti jenazah2 sblum ni yg mati akibat kebakaran. Darah juga masih mengalir. tidak seperti kebiasaan orang yg meninggal dlm kebakaran biasanya darahnya kering. subhanallah. ambil lah pengajaran drpd 2 peristiwa ini, orang2 yg siang malam membaca alquran hingga alquran berada di hati mereka..Allah memuliakn diri mereka sehingga ke liang lahad.

Monday, September 11, 2017

UPSR

Hari ni budak2 darjah 6 start exam upsr.  Habis khamis ni.  So nashrul dan fathul cuti 4 hari sempena upsr.  Hari ni depa boring depa tidoq je waktu petang.  Haaa mlm ni hangpa tidoq lambat buat bising.  Petang ni qayyum lapar dia soh ummi wat cekodok.  Ummi pun wat cekodok pisang.  Bnyak betul la dia makan sampai kenyang dia ucap terima kasih kt ummi.  Budak ni walau suka menyakat orang tapi time dia okey baik budaknya huhu.  Suka cakap dia sayang la kt ummi.  Qayyum suka express his feeling.  Abang2 kembar dia tak macam tu.  Kadang2 tu ummi sukar nk faham ank2 kembar dua orang ni.  Tapi minat diorang ni hampir2 sama dan saling meniru.  Dua2 very dominant guna otak kanan.  Biar apapun korang ummi harap korang semua jadi ank yg baik dan soleh aminn. 

My Princess

3 hari lagi my princess Maryam ni akn masuk usia 2 tahun 7 bulan.  Walaupun dia lambat bercakap tapi dia boleh faham apa yg kita cakap.  Takpe yam... Takde apa yg nak dikejar.  Slow2 jalan.. Ummi is always standing behind you okeyyy.  3 tahun lagi baru nak gi sekolah kot.  InsyaAllah masa tu Yam dh boleh pot pet pot pet.  

Yam susukan baby alive kak Sofea.. Pinjam je la yg kak sofea punya nk beli tak mampu huhu





Sunday, September 10, 2017

Green Tea

let's be healthy with green tea...😁😁😁. Memang best minum green tea. ummi beli green tea cap Ahmad kt tesco je. Hari ni ummi minum green tea perah lemon dan letak beberapa helai daun mint petik kt belakang rumah. 




Menabung

Budak 2 beradik ni menabung duit syiling. nak gi mengerjakan haji katanya..hihihi...insyaAllah nak..mudah-mudahan murah rezeki anakanda berdua..aminnn





Friday, August 25, 2017

Happy anniversary.

Semalam 24hb ogos ummi baru teringat yg kami suami isteri telah genap 12 tahun bernikah pd 22hb ogos 2005. mmg tahun2 sblum ni pun kami lupa sebab sibuk dengan tugas masing2. anak kami ada 4 orang. 3 lelaki dan sorang perempuan. alhamdulillah tq Allah smg rumahtangga kita dikurniakan sakinah mawaddah dan rahmah. 



Penat

Sebelah pagi kami sekeluarga bawa fathul ke hospital. Petang tadi setelah dipujuk2..Nashrul dan Fathul bersetuju untuk ke sekolah petang. hmm letih la ummi mcm ni tau. pujuk2 sambil membebel. "kalau tak nak sekolah, pergi la jual kapet ke..mesin rumput ke dengan orang pakistan..orang bangla nuh". panjang lagi bebelan ummi ni sebab geram dengan perangai budak kembar dua orang ni. pas diorang ke sekolah ummi mengemas dapur sikit, buat kek dan masak untuk makan malam. jadi menjelang maghrib masih bnyk lagi dalam sinki dan atas meja yg tak berbasuh. hmmm letih macam ni. nak packing lagi untuk balik kampung pagi esok satu apa pun tak pack barang. tenaga dah tinggal sisa2. Semoga Allah bagi kekuatan yg luar biasa amin.

Perjalanan sebuah kehidupan

Haha..actually ummi tak tahu nak bubuh tajuk apa. lately en.ayah mengomel2 pasal banyak nak keluar duit nak bayar itu...nk bayar ini. road tax..insurance..hutang bank..bil elektrik...dan bermacam2 bil dan bayaran lain lagi. Pagi tadi bawa Fathul ke pakar knk2 ubat berlambak2 sbb ubat kira berat badan fathul. nebulizer dua kali. semua kena rm700 lebih. en.ayah cuba mintak bayar guna insurance tapi tak dapat so kena bayar sendiri. emmm..bila en.ayah mengomel pasal bnyk duit nk keluar...ummi just boleh dengar je lah. ummi tak dapat nk membantu ringankn bebanan suami. apo nk dikato. kudiam saje. mudah mudahan rezeki suami semakin bertambah dan tingkatkn lagi amalan2 seperti membaca alquran dan berjemaah di surau supaya rezeki keluarga kita bertambah berkat. Terima kasih suami ku di atas penat lelah mencari rezeki untuk keluarga kita. semoga Allah mengurniakan ganjaran syurga yg tertinggi buatmu aminn.

Thursday, August 24, 2017

Badminton

Fuhh..berdebar2 tengok final badminton wanita brkumpulan negara kita lawan Thailand td. Game cukup sengit tapi kita kecundang juga di tangan Thailand. Ummi teringat masa kecik2 dulu arwah abah ummi minat sangat dengan sukan badminton dan ping pong. Memang arwah abah handal dalam dua sukan ni. Anak2 plak pandai main badminton je kalau ping pong tak pandai. Sekarang Fathul plak bakal mewarisi acara badminton sebab dia masuk sukan ni kat sekolah. Good luck my son Fathul. 

Wednesday, August 23, 2017

Back to school

Alhamdulillah pagi ni kedua2 ank kembar ummi Nashrul dan Fathul pergi ke sekolah. Nashrul dah tak makan ubat. Fathul makan 4 jenis ubat dan satu jenis ubat sedut untuk asma 4 kali puff. Semalam fathul sakit kepala dan ummi bawa gi klinik doctor suruh ambil neb. Alhamdulillah pagi ni dah tak sakit kepala. Selepas mandi pagi tadi ummi sapu minyak asma mujarab kat dada dan belakang fathul sebelum dia pakai baju sekolah. minyak ni berkesan juga terutama untuk batuk lelah. ummi recommend untuk beli simpan sebotol kt rumah. Masa atas kereta nk ke sekolah fathul tanya pasal nabi2. ank ummi suka bertanya tapi malas membaca. solat dan sekolah tak berapa rajin tapi suka tanya pasal syaitan, jin dan dajjal. jenuh dah nk jawab pasal dajjal. mungkin penerangan ummi pasal dajjal tak clear. ummi pun letih nk bercerita sbb time kita nk terangkn dia pun sibuk nk bercakap juga. suasana jd bising. Sebenarnya bagus ibubapa memberitahu anak pasal dajjal. Rasulullah saw explained dajjal kepada sahabat sehingga sahabat seolah2 nampak dajjal depan mata. rambut dajjal, mata dajjal macam mana, badan dia macam mana, dll. ank2 ummi ni bnyk cakap susah nk tutup mulut. bila kita explain depa pun sibuk brckp jg pastu dia x dengar pun apa yg ummi jawab. hmmmm.

Tuesday, August 22, 2017

Bosan

Dulu2 ummi suka baca pasal pendidikan anak2, pasal kebahgiaan rumahtangga, pasal dakwah tarbiyah. sekarang ni ummi jemu nk baca semua tu. jemu...jemu..jemuuuuu. ada orang invite untuk attend ke majlis ilmu bertajuk cinta ke syurga. suruh dtg husband and wife. ummi langsung tak berminat nk pegi. ummi nk gali ilmu yg lebih kritis. ummi nk dengar kupasan ilmu yg selama ni ummi tak pernah dengar dan terfikir. ummi nk belajar sesuatu yg ummi tak pernah pandai nk buat sbb ummi jenis yg cepat bosan. ummi bosan dengan dengan penulisan2 yg cantik susunan ayatnya sedangkan penulisnya tidak pernah hadapi kesusahan hidup. "yakinlah dengan janji2 Allah...yakinlah..yakinlah". ya mmg kita yakin dengan Allah. tapi bila datangnya ujian itu, tanpa persediaan mental dan fizikal (usaha2 kita utk menempuh ujian) adakah kita akn mampu menghadapi ujian itu?? Allah suruh kita berusaha bukan tunggu rezeki dan tuah datang bergolek depan mata sambil dalam hati berkata "yakinlah..yakinlah..dgn janji2 Allah". Sekian repekan mak jemah di pagi hari. 

Monday, August 21, 2017

Pokok bunga telang

Semalam ummi dh dpt idea untuk pokok bunga telang atau pokok bunga nasi kerabu memanjat. simple je tempat nye. haha. 



Saturday, August 19, 2017

Brave

Ummi berhasrat untuk mengikuti satu kursus dlm masa terdekat. Yuran untuk mengikuti kursus itu sebanyak rm250. Ummi sedang mengumpul duit sebanyak rm250. mudah-mudahan Allah permudahkn dan memperkenankn hasrat dihati. ummi nk jadi mcm itik dlm gambar ni. kembangkn sayap dan berani untuk terbang...go on....go on....



Brave by Josh Groban

Wake up, wake up the sun cannot wait for long
Reach out, reach out before it fades away
You will find the warmth when you surrender
Smile into the fear and let it play

You wanna run away, run away
And you say that it can’t be so
You wanna look away, look away
But you stay cause it’s oh so close
When you stand up and hold out your hand
Do the things that I don’t understand
A reason to be brave

Hold on, hold on so strong
Time just carries on
All that you thought is wrong is pure again
You can’t hide forever from the thunder
Look into the storm and feel the rain

You wanna run away, run away
And you say that it can’t be so
You wanna look away, look away

But you stay cause it’s oh so close
When you stand up and hold down your pain
Do the things what I don’t understand
The reason to be brave

O-oh-oh-oh-oh
O-oh-oh-oh-oh
O-oh-oh-oh-oh
Go on, go on

You wanna run away, run away
And you say that it can’t be so
You wanna look away, look away
But you stay cause it’s oh so close
When you stand uṗ and hold down your pain
In the face of what I don’t understand
A reason to be brave

Alam

Menjalinkan hubungan dengan alam lebih tenang dan damai berbanding menjalinkan hubungan dengan manusia. alam tidak pandai menyakiti hati kita sedangkan manusia sering menyakiti..



Ranap

Setiap hari tempat teduhan pokok yg ummi bina dgn batang paip ni senget sebab ia tak kukuh dan tak stabil. ummi berangan nk buat pergola untuk pokok2 ni. kalau dapat beli kayu insyaAllah ummi boleh bertukang sendiri. tapi mesti herot berot dan lambat siap sbb diganggu si kecil. pokok bunga nasi kerabu dah mula mencari2 tmpat nk memanjat. ummi tak tahu nk letak dia panjat kt mn. kesian dia 😂





Hujung minggu

Hari ni hari Sabtu. Ummi sedang menunggu sabun yg ummi order untuk cuci baju sekolah anak. 



Tuesday, August 15, 2017

Kuali baru

Ahad lepas ummi beli kuali dan periuk baru. beli yg mahal sikit tapi mahal pun xde la mahal sgt smpi dkt rm100. tapi mahal la bg ummi yg xde pendapatan. beli di giant shah alam aje sambil bawa ank2 jalan. kuali ummi yg lama agaknya usia 10 tahun. dah layak dibuang tp ummi masih guna. rupanya mmg dh xde rupa. hitam huhu. kuali tu kuali jenis yg murah if xsilap beli di tesco. satu lg kuali kecik buat goreng telur jenis sama. pakai dua tiga kali jadi hitam. kuali non stick yg ummi beli dgn seorang kawan pun ummi dah buang sbb coating dia dh rosak dan melekat hitam kat dlm kuali xleh ditanggalkn. kuali yg baru ni nmpk lebih elok. pakai bnyk kali dah dlm masa 3 hari ni still nmpk shining. satu lg ummi beli periuk ada tangkai. sauce pan. nmpk ok jgk. nk beli periuk cap giant tak sedap hati takut pakai tak best. tak sedap nk memasak. cap tefal ada jgk masa tu kt giant tp harga dia mak aii. skrg ni ummi xnk guna yg non stick. ummi penah beli pan tefal yg non stick tu. bila lama2 pakai dia ke laut jgk. kuali non stick ni kita xleh masak lasak2. if nk masak roti jala, roti canai, telur bolehlah. if nk lasak2 kena guna kuali stainless steel. boleh berus dgn besi dawai hihi. if tgk rancangan masakn..biasanya chef2 guna pan yg stainless steel. tp sure pan chef guna tu harga dia ratus2 seketul..ribu2 satu set. ummi suri rumah cabuk ni padan guna pan stainless still yg harga rm40-50 hengget je. tu pun dh mahal sgt. tp brsyukur sbb still blh beli drp xleh beli langsung kennn..

Sejuk

Banyak hari dah hujan kat Meru. sejuknyerr. alhamdulillah pokok2 segar kena hujan tp smlm trkejut tgk pokok melati habis botak. intai2 tengok ulat besau nau betenggek kt dahan pokok. bnyk ekor dorang kenduri daun melati. huhu. 

smber google: dia mcm ni:



Sunday, August 13, 2017

Keindahan burung

Beberapa hari lepas, ummi terdengar bunyi kicauan burung yg sangat merdu dan nyaring. Terpesona seketika. Ummi dongak ke atas pokok untuk mencari tuan punya suara. Nampak 4 ekor berwarna kuning yg sangat cantik. bila bunyi azan asar berkumandang, burung2 itu terbang ke pokok lain yg jauh. ummi pun cuba la google nk tahu nama burung tu..namanya burung kepodang atau burung kunyit besar. Nama saintifiknya Oriolus Chinensis. spesies ini mmg bnyak trdapat di negara2 Asian. Subhanallah cantiknya unggas2 yg Allah cipta.

ni la burung kepodang


lain2 burung yg cantik..









































Friday, August 11, 2017

Buat perangai

Hari ni pagi2 lagi Qayyum bangun buat perangai. mlm td dia tido lambat. pukul 2 pagi atau lebih baru tido. ummi yg tido dulu. pagi tadi ummi tukar cadar katil qayyum. bila tengahari qayyum dah kotorkan cadar dengan mengasah pensel warna atas katilnya. habis habuk pensel bertaburan di katil dan lantai. masa bangun pagi tadi dia merengek nak pegi kedai. menangis2 merajuk marah dan hantuk kepala di dinding. panas betul hati ni. bila maryam bangun ummi pun setuju bawa dia gi kedai. di kedai dia tak tahu nk beli apa. dia ambik satu pack gula2. balik rumah dia makan gula2 tu tak sedap dia buang tabur di lantai. sakitnya hati. pastu dia ajak lagi pegi kedai. nk beli gummy bear anggur katanya. ummi ckp tu ayah yg beli. kedai dia jauh. ummi tak tahu kedai tu kt mana. qayyum kena tunggu ayah balik. tapi sampai ke petang dia asyik ajak pegi beli. pukul 3.30 ptg dia akhirnya tertido. tu pun jenuh melayan dia mengacau. hmm mungkin dia boring. sabar je la dengan qayyum. tahun depan qayyum kena sekolah. ada dua tempat yg ummi survey utk qayyum. satu little caliph di jln kasim dan satu lagi Bestari cottage creative centre di jln nenas. hrp2 tahun depan qayyum nk pegi sekolah.






Sunday, July 30, 2017

Ke kebun

Semalam kami sekeluarga ke kebun atuk iaitu kebun ayah mertua ummi di Kuala Selangor. Ayah mertua ummi beri beberapa jenis pokok. Emak memasak di kebun lauk ikan bakar. mmg berselera kami makan tengahari di sana. alhamdulillah.








Perampas?

Ada seorang hamba Allah ni, bertemu jodoh dgn suami orang. Mula2 madu dia tak boleh terima. selepas 8 tahun, dia mula jadi bestfriend dengan madu dia. Dalam diam2 suami dia kawin kali ke 3. Ramai la yang dok kecam wanita ni kata padan muka la, kifarah la, perampas la. hmmm. tak sanggup la ummi nak cakap padan muka kat orang. suami dia ni yang problem sebenarnya. Kalau tak kena kat kita jangan kita kata kat orang. kita doakan saja mereka bahagia. siapa yang taknak hidup bahagia kan. semua orang nak hidup bahagia. ingat..jangan padan2kan muka orang. jaga rumahtangga kita baik2 sudah. Haha..ni citer dalam facebook. Dalam page kisah rumahtangga. Hmm macam2 la dunia sekarang.

Thursday, July 27, 2017

Cergas

Malam semalam qayyum tido awal. Pagi tadi dia bangun dengan ceria. Tak kelihatan lapar mungkin kenyang makan nasi banyak malam semalam. Cukup tidur, cukup makan membuatkan qayyum cergas. Bila dia cergas dia sangat aktif hari ni dan kuat mengacau ahli keluarga yg lain. Dia aktif sampai malam pukul 11 malam baru tido.


Tuesday, July 25, 2017

Menangis

Dah dua malam Nashrul menangis masa baca al Quran. Ummi ajar sendiri di rumah. Sebelum2 ni ummi hanya suruh baca dalam lima baris saja. Tapi beberapa hari lepas ummi suruh dia baca 1 page dan fathul baca setengah muka surat. Ummi biarkan saja dia nangis. Ummi ckp abang nk nangis abang nangis lah. abang tetap kena baca sampai habis. ummi kenal nashrul. kadang2 dia pandai sangat berlakon. ummi tak kesian langsung bila dia nangis. lagi geram adalah. tahu nak main aje. Ummi terinspirasi dengan cerita juara qari al quran musim ke 2 if tak silap saudara Tarmizi. Dia cerita yg dia dulu tak minat belajar alquran. tapi dia dipaksa oleh ayahnya dan sekarang dia berterima kasih kpd ayahnya. Budak2 ni dia tahu nak seronok je. dia tak fikir akibat kpd setiap tindakan yg dia buat. if kita nak terapkn sesuatu yg baik kpd anak2 kita kena selalu suruh dia buat biarpun dia memberontak dan melawan. Contoh yg paling basic nya untuk melakukan solat la. setiap waktu kena suruh solat. nak solat wajib ambik wuduk. suruh ambik wuduk dulu. if dia memberontak biarkan saja. itu semua untuk kebaikan dia jugak. waktu subuh..kejut suruh dia bangun solat biarpun dia marah2 sebab mengantuk. pepatah org dulu2..sayangkn anak tangan2kan. tapi bukanla kita nk pukul sampai patah riuk pun. pada umur 9 tahun ni ummi rasa dah tak sesuai untuk tangankn anak2. risau je budak2 ni huhu..semoga Allah pelihara anak2 dr kejahatan aminn.

Saturday, July 22, 2017

Tahniah

Semalam kakak ummi ada majlis konvo di university Cardiff UK. Dah tamat phd 4 tahun jgk dlm bidang nursing alhamdulillah and happy for her.