Tuesday, June 13, 2017

Pokok2 kesayangan

Pagi ni tenang...lepas siram pokok, ambik gambar pokok pulak. xdok aroh hehe. pokok bayam merah merah layu sikit sbb petang smlm xjirus. meh tengok my edible garden yg tak seberapa. rasa nk bela ayam tapi en.ayah tak berminat. rasa nk bela arnab pulak. kita lepaskan arnab kat edible garden biarkan je cik nab tu makan sayur apa yg dia nk. mcm best jer....angan2 jerr..














Monday, June 12, 2017

Kematian...

Kehilangan itu amat menyakitkan....

Tanggal 3 Ramadhan yg lalu, adik ipar ummi, Anas iaitu adik bongsu en.ayah telah dijemput ilahi. Arwah terlibat dengan satu kemalangan jalan raya. Tiada lagi paksu kesayangan anak2. Paksu yang penyayang dan suka melayan anak2 saudara. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan diampuni segala dosa2 nya aminn. 

Allahu Allah. Ramadhan kali ini, banyak sungguh berita mengenai kematian. Di awal Ramadhan bnyk berita kematian akibat kemalangan jln raya. Di pertengahan Ramadhan ni pula bnyk berita kematian akibat kanser. Kehilangan ahli keluarga kita pastinya sesuatu yg amat perit untuk kita hadapi. Pertama kali ummi melaluinya ialah sewaktu ummi baru berusia 11 tahun, adik bongsu berusia 4 tahun. Abah kami ketika itu meninggal dunia akibat serangan jantung. Bukan mudah untuk ummi melalui hari2 yg mendatang selepas abah meninggal. Terlalu perit bila pergi ke sekolah kawan2 yg lain ada ayah tapi kita dah takde ayah. Ummi dibayangi kehilangan abah setiap masa bertahun lamanya.

Kematian bukanlah penutup segalanya. Mereka masih hidup. Cuma berpindah ke medium (alam lain) sahaja. Anggaplah saja kita semua manusia akan pergi ke satu destinasi yg sama. Tapi mereka yg dah meninggal dah dapat tiket dulu maka mereka pergi dulu. Kita juga akan menyusul nanti. Maka persiapknlah dengan bekalan2 yg akan dibawa kerana tiket itu akan dapat tanpa kita duga. Selagi kita hidup beramallah sebanyak2nya. moga bekalan yg akan kita bawa itu mencukupi insyaAllah. Peringatan untuk diri ini sendiri. Nak kata amal ibadah buat banyak tu tak ada lah huhu. Cuma mengharapkn ganjaran yg tak seberapa hasil dari menjaga anak2, rmhtangga dan taat pd suami. Itu pun banyak yg tak sempurna, lalai dan leka. Allahu...smg Allah mengampuni.


Wednesday, May 24, 2017

Pagi Rabu


Hari ni ummi bangun pukul 5 am buatkan muffin carot untuk abang dan along, anak kembar ummi. Along dan abang ada sambutan hari guru di sekolah abim. semalam dorang balik rumah cakap esok kena bawa pinggan, cawan, sudu, kuih dan hadiah. Hamboihh..hadiah pun kena bawa jgk. Ummi cakap kt ank2 ummi takde duit nak beli hadiah gempak2 kat cikgu. Ummi cari apa yg ada kt dlm rumah ni ada la sesuatu yg dpt dijadikan hadiah. nnt ank2 sedih plak tak bawak hadiah bila tgk kawan2 diorang bawa hadiah nk bg cikgu. Lagipun bagus jgk diorang belajar untuk memberi dan menghargai. Pastu nak kena bawa air pulak. Along request air ribena. selalunya setiap hari bawa bekal air masak jer. Along pulak tak berapa sihat. kena serangan allergy. berhingus la dia sampai sakit kepala. dah makan ubat anti histamine pun takde tanda2 nak baik. bila dah berhingus datang la batuk lelah dia. kena pulak betul2 time exam pertengahan tahun. maka tak ujian la along hari isnin lepas. ujian paper bm dan sains. semalam hari selasa along bagi surat doktor kat cikgu harap2 cikgu bagi ujian ganti dekat along. semalam paper english 1 dan 2. macam biasa la along dan abang wat balik kertas ujian ummi check banyak benar salahnya. macam nak fail. tak tahu la ummi dengan korang ni. kalau tengok citer kartun memang nampak bijak dan pandai sebab boleh hafal karakter2 kartun tu. tapi bila bab belajar ibarat mencurah air ke daun keladi. sedih jgk kan bila anak tak perform kat sekolah. anak sulong plak tu. anak sulong ni penting. bila yg sulong tu bagus...adik2 yg bawah ni automatik akan ikut perangai anak yg sulong ni. emak ummi cakap sabar la. mungkin nnt naik sekolah menengah nnt dorang akan cerdik. tak tahu la. positif je la. yang penting anak2 akhlaknya baik dan tahu matlamat hidup dorang. kita sebagai parents hanya memandu di dunia ni agar mereka tak tersesat. depa ni bagus sebenarnya. bila ummi marah dan berleter depa nmpk positif makna nya mereka suka kita marah mereka supaya mereka jd baik. fitrah manusia kot mcm tu. ummi harap dan doa setiap hari agar along dan abang menjadi anak yg soleh aminnn.

Tuesday, May 09, 2017

Pokok lemon

Pegi ke nursery nk beli pokok pisang tapi takde..beli ler pokok lemon. Lemon oh lemon nnt berbuah dgn lebat yeekk...


Monday, May 08, 2017

Pudina

Semalam ada jiran bagi pokok mint atau pun pokok pudina. Ummi pun tanam sikit dalam pasu. Harap2 hidup lah dia. 


Friday, May 05, 2017

Thursday, May 04, 2017

Pokok2 pagi ini

Nak kena trim..



cik tin..



harum manis katanya...



mangga epal..ahli baru..

 

longan sedang berbunga. diminati oleh pelbagai serangga termasuk cik lebah ni..
 





baby sayur..



Wednesday, May 03, 2017

Ideas yg segar

Bestnye kalau ummi pandai bertukang. sure boleh d.i.y je tempat nak tanam sayur dan tempat sayur nak panjat. hmm tapi tak pandai boleh memandai-mandai aje huhuhu..
















Tuesday, May 02, 2017

Projek bermula



sempat tak dituai bulan Ramadhan ni? salad, sawi, bayam merah, ketumbar, bendi, terung, cili, tomato, timun. macam tak sempat tapi takpe lah..

Monday, May 01, 2017

Selamat hari buruh

Hari ni cuti yeayyy. Ummi baru nk brekpes. 2 set sarapan pagi. satu untuk ummi satu untuk en.ayah. Lepas ni nak pegi berjimba2 di kota 😀


Friday, April 28, 2017

Lunch

Lunch dah siap. anak2 ulat dah ready nk makan.


My dream

Impian depan2 hari nk buat ala2 gini..insyaAllah 

















Happy Juma'ah day

Pagi ni terasa boring dan malas. Tapi malas2 pun dapat la cabut rumput rumpai di sekitar rumah. cabut pakai tangan. banyak jugak dapat. buat sikit2 setiap hari takde la cepat naik lalang2. kalo tak sekejap je dah naik tinggi. 

Sekarang dah penghujung April. cepat betul bulan april ni berlalu. ramai kawan2 ummi sambut birthday dlm bulan april ni. depa siap gi sambut kat secret recipe. ada yang dapat surprise present daripada suami masing2. seronoknya dah rezeki depa. ada kerjaya, ada duit, bergaya dan dihargai. ummi xde semua tu tapi ummi bahagia dengan hobi ummi tanam pokok. biarpun tangan ummi ni bukan tangan sejuk orang kata, tapi tetap gak nak tanam pokok. satu benda yang ummi dapat rasa pada pokok ni, kalau kita sayang dia, jaga dia..dia akan hidup subur. haa..pokok pun ada perasaan tau. 


Friday, April 21, 2017

Sea star



Cuba teka apa dia sea star? sea star tu tapak sulaiman. Mengikut mat saleh dlm video, starfish tu xbetul. yg lebih tepatnya ialah sea star sbb ia bukan sejenis ikan. pagi ni qayyum nak tengok video sea star. qayyum mmg panggil star je. 



qayyum: ummi, qayyum nak kutip star         banyak2 pastu nak bagi ummi biar ummi masak. qayyum nk mkn dengan kicap.
 ummi: ok boleh (layankan aje)

pastu qayyum main teka teki plak..

qayyum: binatang apa yang suka makan coklat coki?
ummi: ayam?
qayyum: betullll
ummi: hahaha
qayyum: binatang apa yg suka makan nasi?
ummi: lembu?
qayyum: betullll
ummi: hahaha

jawab la apa saja qayyum mesti cakap betul hihihi. qayyum 4 tahun makin bijak makin notti.

Ikan



Masa balik kampung baru2 ni mak ummi dan makcik dok berckp2 pasal harga ikan yg mahal. Harga ikan kembung rm19 sekilo. mak ummi tnya kat sini brapa ? ummi tak tahu kuikui. Balik sini ummi tengok kat kedai runcit kat sini pun boleh tahan rm17 sekilo. tu baru ikan kembong. ikan lain takyah ckp mahal macam bedil. pastu ikan pulak beli mahal2 balik masak sekali atau dua kali makan je. kalo beli ayam sekor balik pack kecik2 boleh la tahan minimum pun tiga hari makan.