Tuesday, August 15, 2017

Kuali baru

Ahad lepas ummi beli kuali dan periuk baru. beli yg mahal sikit tapi mahal pun xde la mahal sgt smpi dkt rm100. tapi mahal la bg ummi yg xde pendapatan. beli di giant shah alam aje sambil bawa ank2 jalan. kuali ummi yg lama agaknya usia 10 tahun. dah layak dibuang tp ummi masih guna. rupanya mmg dh xde rupa. hitam huhu. kuali tu kuali jenis yg murah if xsilap beli di tesco. satu lg kuali kecik buat goreng telur jenis sama. pakai dua tiga kali jadi hitam. kuali non stick yg ummi beli dgn seorang kawan pun ummi dah buang sbb coating dia dh rosak dan melekat hitam kat dlm kuali xleh ditanggalkn. kuali yg baru ni nmpk lebih elok. pakai bnyk kali dah dlm masa 3 hari ni still nmpk shining. satu lg ummi beli periuk ada tangkai. sauce pan. nmpk ok jgk. nk beli periuk cap giant tak sedap hati takut pakai tak best. tak sedap nk memasak. cap tefal ada jgk masa tu kt giant tp harga dia mak aii. skrg ni ummi xnk guna yg non stick. ummi penah beli pan tefal yg non stick tu. bila lama2 pakai dia ke laut jgk. kuali non stick ni kita xleh masak lasak2. if nk masak roti jala, roti canai, telur bolehlah. if nk lasak2 kena guna kuali stainless steel. boleh berus dgn besi dawai hihi. if tgk rancangan masakn..biasanya chef2 guna pan yg stainless steel. tp sure pan chef guna tu harga dia ratus2 seketul..ribu2 satu set. ummi suri rumah cabuk ni padan guna pan stainless still yg harga rm40-50 hengget je. tu pun dh mahal sgt. tp brsyukur sbb still blh beli drp xleh beli langsung kennn..

Sejuk

Banyak hari dah hujan kat Meru. sejuknyerr. alhamdulillah pokok2 segar kena hujan tp smlm trkejut tgk pokok melati habis botak. intai2 tengok ulat besau nau betenggek kt dahan pokok. bnyk ekor dorang kenduri daun melati. huhu. 

smber google: dia mcm ni:



Sunday, August 13, 2017

Keindahan burung

Beberapa hari lepas, ummi terdengar bunyi kicauan burung yg sangat merdu dan nyaring. Terpesona seketika. Ummi dongak ke atas pokok untuk mencari tuan punya suara. Nampak 4 ekor berwarna kuning yg sangat cantik. bila bunyi azan asar berkumandang, burung2 itu terbang ke pokok lain yg jauh. ummi pun cuba la google nk tahu nama burung tu..namanya burung kepodang atau burung kunyit besar. Nama saintifiknya Oriolus Chinensis. spesies ini mmg bnyak trdapat di negara2 Asian. Subhanallah cantiknya unggas2 yg Allah cipta.

ni la burung kepodang


lain2 burung yg cantik..









































Friday, August 11, 2017

Buat perangai

Hari ni pagi2 lagi Qayyum bangun buat perangai. mlm td dia tido lambat. pukul 2 pagi atau lebih baru tido. ummi yg tido dulu. pagi tadi ummi tukar cadar katil qayyum. bila tengahari qayyum dah kotorkan cadar dengan mengasah pensel warna atas katilnya. habis habuk pensel bertaburan di katil dan lantai. masa bangun pagi tadi dia merengek nak pegi kedai. menangis2 merajuk marah dan hantuk kepala di dinding. panas betul hati ni. bila maryam bangun ummi pun setuju bawa dia gi kedai. di kedai dia tak tahu nk beli apa. dia ambik satu pack gula2. balik rumah dia makan gula2 tu tak sedap dia buang tabur di lantai. sakitnya hati. pastu dia ajak lagi pegi kedai. nk beli gummy bear anggur katanya. ummi ckp tu ayah yg beli. kedai dia jauh. ummi tak tahu kedai tu kt mana. qayyum kena tunggu ayah balik. tapi sampai ke petang dia asyik ajak pegi beli. pukul 3.30 ptg dia akhirnya tertido. tu pun jenuh melayan dia mengacau. hmm mungkin dia boring. sabar je la dengan qayyum. tahun depan qayyum kena sekolah. ada dua tempat yg ummi survey utk qayyum. satu little caliph di jln kasim dan satu lagi Bestari cottage creative centre di jln nenas. hrp2 tahun depan qayyum nk pegi sekolah.






Sunday, July 30, 2017

Ke kebun

Semalam kami sekeluarga ke kebun atuk iaitu kebun ayah mertua ummi di Kuala Selangor. Ayah mertua ummi beri beberapa jenis pokok. Emak memasak di kebun lauk ikan bakar. mmg berselera kami makan tengahari di sana. alhamdulillah.








Perampas?

Ada seorang hamba Allah ni, bertemu jodoh dgn suami orang. Mula2 madu dia tak boleh terima. selepas 8 tahun, dia mula jadi bestfriend dengan madu dia. Dalam diam2 suami dia kawin kali ke 3. Ramai la yang dok kecam wanita ni kata padan muka la, kifarah la, perampas la. hmmm. tak sanggup la ummi nak cakap padan muka kat orang. suami dia ni yang problem sebenarnya. Kalau tak kena kat kita jangan kita kata kat orang. kita doakan saja mereka bahagia. siapa yang taknak hidup bahagia kan. semua orang nak hidup bahagia. ingat..jangan padan2kan muka orang. jaga rumahtangga kita baik2 sudah. Haha..ni citer dalam facebook. Dalam page kisah rumahtangga. Hmm macam2 la dunia sekarang.

Thursday, July 27, 2017

Cergas

Malam semalam qayyum tido awal. Pagi tadi dia bangun dengan ceria. Tak kelihatan lapar mungkin kenyang makan nasi banyak malam semalam. Cukup tidur, cukup makan membuatkan qayyum cergas. Bila dia cergas dia sangat aktif hari ni dan kuat mengacau ahli keluarga yg lain. Dia aktif sampai malam pukul 11 malam baru tido.


Tuesday, July 25, 2017

Menangis

Dah dua malam Nashrul menangis masa baca al Quran. Ummi ajar sendiri di rumah. Sebelum2 ni ummi hanya suruh baca dalam lima baris saja. Tapi beberapa hari lepas ummi suruh dia baca 1 page dan fathul baca setengah muka surat. Ummi biarkan saja dia nangis. Ummi ckp abang nk nangis abang nangis lah. abang tetap kena baca sampai habis. ummi kenal nashrul. kadang2 dia pandai sangat berlakon. ummi tak kesian langsung bila dia nangis. lagi geram adalah. tahu nak main aje. Ummi terinspirasi dengan cerita juara qari al quran musim ke 2 if tak silap saudara Tarmizi. Dia cerita yg dia dulu tak minat belajar alquran. tapi dia dipaksa oleh ayahnya dan sekarang dia berterima kasih kpd ayahnya. Budak2 ni dia tahu nak seronok je. dia tak fikir akibat kpd setiap tindakan yg dia buat. if kita nak terapkn sesuatu yg baik kpd anak2 kita kena selalu suruh dia buat biarpun dia memberontak dan melawan. Contoh yg paling basic nya untuk melakukan solat la. setiap waktu kena suruh solat. nak solat wajib ambik wuduk. suruh ambik wuduk dulu. if dia memberontak biarkan saja. itu semua untuk kebaikan dia jugak. waktu subuh..kejut suruh dia bangun solat biarpun dia marah2 sebab mengantuk. pepatah org dulu2..sayangkn anak tangan2kan. tapi bukanla kita nk pukul sampai patah riuk pun. pada umur 9 tahun ni ummi rasa dah tak sesuai untuk tangankn anak2. risau je budak2 ni huhu..semoga Allah pelihara anak2 dr kejahatan aminn.

Saturday, July 22, 2017

Tahniah

Semalam kakak ummi ada majlis konvo di university Cardiff UK. Dah tamat phd 4 tahun jgk dlm bidang nursing alhamdulillah and happy for her. 












Tuesday, July 18, 2017

Longan

Pokok longan yg ummi tanam kt blakang rmh maaih kecil dan kurus. tapi ia dh berbuah 2 biji hihi. semalam ummi petik sebab takut buah tu lesap haha. kalau ikutkn nmpk cam kulit buah tu hijau2 lagi. ummi pun cuba la rasa buah tu dengan fathul. en.ayah tak nk rasa. ya ampunnn...sedap sgt2. manis melekat kt lidah. haha alhamdulillah. nk kena bagi baja lebih ni sbb pokok ni lmbt sgt mmbesar. mungkin faktor tanah tak subur.


Pokok dah ikut tuan

Ni salah 1 pokok yg ummi dh lama tinggalkn dia di Nilai. Rindu sgt huhu. kini kami ditakdirkn bertemu semula..syg kamu 200 %.


Monday, July 17, 2017

Pengaruh tv

Tu biasa bila tengok tv terpengaruh dengan tv. Ummi heran jugak dengan anak2 kembar dua orang ni. Diorang suka tengok citer orang putih, nyanyi lagu orang putih siap boleh hafal. padahal ummi sendiri tak tengok citer orang putih sangat pun, lagu2 tu banyak nyanyi lagu melayu lagi. lagu org putih berapa kerat je ummi blh nyanyi. kalu korang hafal al quran boleh jgk ummi tumpang bangga huhu. takkan dah tua baru nak hafal alquran. otak pun dah berkarat. extreme ke bila knk2 hafal alquran?😔😔😔. pagi ni fathul begitu bersemangat bangun pagi sebab tak kena gi sekolah. dia buka tv katanya nk tengok toon sandwich. dia tanya ummi suka tak tengok citer tu? ummi tak faham sebenarnya dia nk tgk apa. ummi ckp ummi x suka je. bila ummi tgk kartun tu, citer wolverin. ummi pun dah tua baru kenal wolverin tu. gambar dia lain dr kartun malaysia. bila tgk citer tu fathul gelak2. padahal tak lawak pun. bila tengok imej wolverin ni kaki mabuk, ganas suka cederakan dan bunuh orang, ummi suruh fathul tukar citer lain. ummi ckp tak sesuai la citer ni fathul tengok. dia pun tukar citer lain. citer kartun gak la, batman, spiderman, dll yg seumpamanya. entah la, org pputih mmg pandai buat cerita. orang melayu tak pandai. hebat orang putih. orang melayu tak pandai. huhu. sekian repekan di pagi hari.

Saturday, July 15, 2017

Baraan

Hari ni group usrah ummi buat baraan raya. Dari pagi sampai tengahari jugak lah. Maryam kepenatan beraya tertidur masa nk balik rumah..

Rumah Kak Sarimah..






Rumah Kak Tini..


Rumah ambo..hihi


Rumah Sua'idah...


Rumah Salsabila..


Rumah Kak Lela..











Thursday, July 13, 2017

Qayyum dan alam

Qayyum ni mcm ummi jgk. suka kpd alam sekitar. suka kpd flora dan fauna. dekat dengan alam..dekat dengan penciptaNya insyaAllah..

 Qayyum.cuba bermain dgn katak..


nmpk katak?




Wednesday, July 05, 2017

coleteh anak2

Perbualan anak2u semalam:

Nashrul: Eh Fathul, nanti saya dah kahwin saya nak beli rumah no.12, dekat dengan rumah ayah.

Fathul: Ummi, Nashrul pun macam saya bila besar nanti nak keje di Tesco

Qayyum: Ummi, Qayyum buat rumah, ada tandas (sambil tunjuk tempat dia main bantal2 sofa bersepah kt lantai)

Ummi: Pandainya Qayyum ni nk jadi arkitek ke nk jadi engineer?

Qayyum: Hei Qayyum nk jadi Mr.Bean la!

Maryam: egegoo..egegoo.. (let it go, nyanyi lagu frozen)

My 4 little stars, everyday makes my day..i love you all..


Tuesday, July 04, 2017

Selamat Hari raya

I'm back! hehe. ingatkn dh tak blh bukak dah blog ni lepas tukar new hp ari tu. raya dah berlalu. semalam ummi nk start ganti puasa tapi tetiba perut memulas tak tau salah makan apa. laman terbiar. pokok timun mati bila balik beraya dr kelantan. sayangnyer. masa terlalui mencemburui. terkejar2 keje nk dibuat. pagi ni tengok pokok belalai gajah dah tak terkawal pembesarannya. ummi cantas2 ingat nk buat sayur hari ni. 


Tuesday, June 13, 2017

Pokok2 kesayangan

Pagi ni tenang...lepas siram pokok, ambik gambar pokok pulak. xdok aroh hehe. pokok bayam merah merah layu sikit sbb petang smlm xjirus. meh tengok my edible garden yg tak seberapa. rasa nk bela ayam tapi en.ayah tak berminat. rasa nk bela arnab pulak. kita lepaskan arnab kat edible garden biarkan je cik nab tu makan sayur apa yg dia nk. mcm best jer....angan2 jerr..