Monday, March 19, 2012

Miskin Vs Kaya


۞ ﺒﺴﻢ ﺍﷲ ﺍﻠﺮﺤﻤٰﻦ ﺍﻠﺮﺤﯿﻢ ۞

Memilih Allah SWT daripada kenikmatan dunia

Oleh : Dr Juanda Jaya (Mufti Perlis)

Hati siapa takkan tertarik melihat kemilau dunia berada di depan mata. Tangan pasti segera mengambil harta benda yang boleh mendatangkan kenikmatan. Perhiasan-perhiasan pula dipakai untuk menunjukkan darjat yang tinggi dan gelaran orang kaya akan jadi sebutan orang ramai. Indahnya dunia bagi si kaya.

Al-Qarni pernah menulis tentang perbezaan antara si kaya dan si miskin dengan menyatakan; “Orang kaya yang pendiam dipuji manusia sebagai orang yang warak dan tawaduk sedangkan orang miskin yang pendiam dikata bodoh dan lembab. Orang kaya yang banyak bercakap digelar cerdik dan pintar manakala orang miskin yang banyak cakap dikata sebagai kuat berangan, cakap tak serupa bikin. Orang kaya yang banyak memberi digelar sebagai dermawan, orang miskin yang memberi pula dikata tak sedar diri hendak menunjuk-nunjuk. Orang kaya yang bercakap lembut dan mesra dipuji sebagai berjiwa rakyat. Orang miskin yang mesra pergaulannya disangka suka mengambil kesempatan ke atas orang lain.” Jelas, kemenangan sentiasa berada di pihak si kaya.

Allah Taala telah menggariskan takdir setiap manusia ketika dia masih dalam perut ibunya. Hakikatnya, kaya dan miskin akan menguji tahap keimanan seseorang. Tak semestinya yang kaya kurang iman dan yang miskin pula kuat imannya ataupun sebaliknya. Mungkin dulu saat tak ada duit banyak kita sering gelisah dan marah dengan takdir Allah, apabila duit banyak pula lupa daratan dan tak tahu bersyukur. Boleh jadi juga masa susah dekat dengan Tuhan tetapi dah hidup senang tak sempat pula menikmati ibadat sebab terlalu sibuk. Semua itu adalah pilihan masing-masing. Allah berhak menguji iman hamba-Nya dengan kekayaan atau kemiskinan.

Begitulah hakikat kehidupan, manusia digesa untuk berusaha ke arah mempertingkatkan taraf hidupnya. Supaya dunia digenggam dalam tangan dan ditadbir menurut iman dalam hati yang sentiasa meletakkan akhirat bertahta di sanubari. Rasulullah SAW bersabda ketika baginda menziarahi kubur kaum muslimin bersama sahabatnya yang mafhumnya: “Wahai Abu Muwaihibah, sesungguhnya aku telah ditawarkan dunia beserta seluruh isinya, lalu aku disuruh memilih antara dunia atau berjumpa dengan Allah Taala dan masuk ke syurga-Nya.” Abu Muwaihibah berkata: “Wahai Rasulullah ambillah dunia ini dahulu kemudian baru engkau meminta syurga.” Baginda bersabda: “Tidak, wahai Abu Muwaihibah, aku memilih berjumpa dengan Allah dan masuk ke syurga-Nya.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Nyata betapa murahnya harga dunia ini dibandingkan dengan kenikmatan syurga Allah SWT. Maka tak hairan jika orang kaya yang beriman tidak sayang kepada hartanya ketika dia berbelanja di jalan Allah. Begitu pula si miskin yang kaya hati, tak berubah imannya ketika susah ataupun senang. Dia tetap berkorban di jalan-Nya. Kaya dan miskin hanya sekadar status yang tidak merisaukan sedikitpun bagi mereka yang beriman. Begitu juga ketika mereka dibangkitkan nanti di hari pembalasan.

Sebagaimana sabda baginda SAW yang bermaksud: “Pada hari kiamat kelak, akan dihadapkan seseorang yang paling kaya di dunia sedangkan dia adalah calon ahli neraka. Maka dicelupkan orang itu ke dalam api neraka sebentar kemudian dikeluarkan dan disoal: “Wahai anak Adam, pernahkah kamu (semasa di dunia dahulu) merasakan kesenangan dan kebahagiaan selama hidupmu? Ia menjawab: Tidak, wahai Tuhanku! Kemudian didatangkan seseorang yang sangat menderita hidupnya di dunia sedangkan dia adalah calon ahli syurga. Kemudian ditanya kepadanya: Wahai anak Adam, pernahkah kamu merasakan penderitaan dan kemalangan selama hidupmu? Ia menjawab: Tidak, wahai Tuhanku, aku tidak pernah menderita sama sekali. (Hadis riwayat Muslim)

Nikmat akhirat telah menghapus ingatan si miskin tentang penderitaannya dahulu di dunia, sedangkan si kaya pula terlupa bahawa dia pernah berada di puncak kenikmatan dunia saat merasai azab Tuhan di akhirat. Bagaimana pula dengan ingatan kita, adakah ia akan hilang seketika, kuasa apakah yang begitu hebat menghapus memori dunia dari akal fikiran kita? Betapa dahsyat dan ngerinya peristiwa hari kebangkitan. Tetapi begitu mudah pula manusia melupainya.

Peristiwa hari pembalasan terlalu segar dalam ingatan para sahabat baginda SAW sesegar ingatan kita tentang jumlah harta yang tersimpan hasil jerih payah sendiri. Mereka melihat akhirat dengan begitu terang seolah-olah menyaksikannya dengan imbasan gambaran yang hidup. Sedangkan hati mereka mengingati firman Allah Taala yang bermaksud: “Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani. Kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning, kemudian menjadi hancur dan di akhirat nanti ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.” (Surah al-Hadid ayat 20)

Mereka yang pula miskin berbondong-bondong mencari keredaan Allah dengan sedaya-upaya mereka. Bahkan pernah ayat al-Quran turun disebabkan tangisan mereka yang tidak dapat bersedekah kerana tidak memiliki apa-apa. Sedangkan di kalangan sahabat yang kaya berlumba-lumba mengeluarkan bantuan untuk kemenangan Islam. Pernah suatu ketika penghulu orang-orang miskin mengadu kepada baginda Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah, orang-orang kaya telah memborong semua pahala dan tingkat-tingkat yang tertinggi serta kesenangan yang abadi. Rasulullah bertanya: Mengapa demikian? Mereka berkata: Mereka solat sebagaimana kami, berpuasa sebagaimana kami dan mereka bersedekah sedangkan kami tidak dapat bersedekah, mereka memerdekakan hamba sedangkan kami tidak mampu. Rasulullah SAW bersabda: Sukakah kamu aku ajarkan kepada kamu amal perbuatan yang dapat mengejar mereka, dan tidak ada seorang yang lebih utama dari kamu melainkan yang berbuat seperti perbuatanmu? Mereka menjawab: Baiklah, Wahai Rasulullah. Rasulullah SAW bersabda: Bertasbih, bertakbir dan bertahmid selepas sembahyang 33 kali. Kemudian setelah itu mereka kembali lagi dan berkata: Wahai Rasulullah, saudara-saudara kami orang-orang kaya mendengar perbuatan kami, maka mereka melakukannya juga. Rasulullah bersabda: Itulah kurniaan Allah yang diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Hadis tersebut menegaskan betapa beruntunganya menjadi orang kaya yang beriman dibandingkan si miskin yang jauh ketinggalan dalam berbuat kebajikan. Namun tidak dinafikan ujian harta amat berat dibandingkan ujian kesusahan, kerana harta ramai orang terpedaya dan menggadai iman. Memang sepatutnya si kaya layak mendapatkan kelebihan dibandingankan yang miskin jika mereka beriman kerana harta itu bagaikan rantai besi di lehernya yang mengikat dengan keras dan terkadang menyakitkan.

Kaya dan miskin semua itu kurniaan Allah Taala, yang menyelamatkan hanya amal salih dan hati yang suci seraya tunduk kepada-Nya. Jika si miskin berangan-angan betapa indahnya hidup menjadi orang kaya, sesungguhnya si kaya juga tak pernah puas dengan apa yang dimiliki dan berangan alangkah mudahnya jika hidup miskin, tak payah fikir banyak dan cari hal yang susah-susah. Bukankah dunia ini sememangnya sekadar mainan?

Sumber : Drjuanda.com

No comments :

Post a Comment

Komentar anda amat dihargai, terima kasih.